Kar Afetinin Boyutları Ortaya Çıktı
İlçemizde 30 Aralık 2014 günü etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle meydana gelen afetin boyutları ortaya çıkmaya başlarken, meteoroloji bu kez de 7-8-9 Ocak tarihleri için geceleri kuvvetli zirai don uyarısı yaptı.Yoğun kar yağışından etkilenen mahalleleri ziyaret eden Akhisar Kaymakamı Kaan Peker; Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü başta olmak üzere, ilçedeki bütün kamu kurum ve kuruluşlarına felaketten etkilenen yurttaşlarımızın yaralarının sarılması, zararların telafi edilmesi ve yaşanan bu tür felaketlere karşı alınabilecek tedbirler ve sonrasında ortaya çıkan sorunlara karşı çözümler üretilmesi noktasında azami gayret sarf edilmesi, ayrıca vatandaşlardan gelen tüm afet ihbarı, hasar tespit başvurusu ve yardım taleplerinin ivedilikle değerlendirilerek, her kurumun en üst seviyede vazife bilinciyle hareket etmesi talimatını verdi.
Manisa’nın tarım alanı en büyük ilçesi olan Akhisar’da 800 bin dekarı aşkın bir alanda zirai üretim yapılırken, bunu yaklaşık yarısını zeytinlikler kaplıyor. İlçede, 400 bin dekar alana sahip zeytinliklerde bulunan 10 milyon zeytin ağacı tarım ekonomisinin temelini oluşturuyor.30 Aralık’ta yaşanan yoğun kar yağışında zeytin ağaçları üzerinde biriken karlar, çok sayıda ağacın dallarını kırarak yüksek boyutlarda hasarlara neden oldu. Özellikle ilçenin en verimli ve bakımlı zeytinliklerinin bulunduğu mahallelerde zararın etkisinin daha yüksek olduğu gözlemlenirken, İlçe Müdürlüğümüz tarafından yapılan tespit çalışmaları neticesinde Akhisar’da zeytin yetiştiriciliği yapılan 60’ın üzerinde mahalleden yaklaşık 17’sinde bulunan zeytinliklerde çeşitli oranlarda dal, ana dal ve gövde kırılmalarından oluşan hasarlar meydana geldiği tespit edildi.Ayrıca Çamönü mahallesinde, 700 dekar alanda bulunan ve teknikte plastik yüksek tünel olarak tanımlanan 186 serada yılda iki dönem halinde örtüaltı sebze üretimi yapılıyor. Yoğun kar yağışının gerçekleştiği 30 Aralık’ta kışlık üretim döneminde bulunan seralarda ağırlıklı olarak marul ve taze soğan ekilişleri mevcuttu. Ancak kar felaketi sırasında yaklaşık 400 dekar alanda bulunan 166 seranın metal iskeletleri, plastik örtülerde biriken karların ağırlığına daha fazla dayanamayınca kısmen veya tamamen çöktü ve bu duruma bağlı olarak seralardaki sebzelerin tamamı donarak çürüdüler.
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç tarafından oluşturulan ekipte yer alan teknik personel, çiftçilerden gelen tüm afet ihbarı ve hasar beyanı başvurularını anında kabul ederek ivedilikle değerlendirmeye alıp başvuruları yerinde tespit ederek tutanak altına aldılar. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda; ilçemizde 2 mahallede bulunan 166 plastik serada, plastik örtüde biriken karlar nedeniyle metal iskelet çökmesine bağlı üretim malzemesi ve ürün kayıpları olarak ortalama % 90 oranında ve ayrıca 17 mahallede ise yoğun kar yağışına bağlı olarak ağaçlar üzerinde kar birikmesinin yarattığı ağırlık nedeniyle dal, ana dal ve hatta gövde kırılmaları şeklinde zeytinliklerde ortalama % 35 oranında hasarlar meydana geldiği tespit edildi. Yapılan çalışmalar, ilçemiz genelinde 1.231 çiftçiye ait 37.404 dekar tarım alanında yoğun kar yağışına bağlı hasar ve zarar olduğu anlaşılmıştır. Hasar ve zarar gördüğü beyanıyla Müdürlüğümüze başvuran çiftçilerimizin “13.05.2014 tarih ve 28999 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 09.05.02014 tarih ve 2014/6355 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; doğal afetlere maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az %30 oranında zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesi” kapsamında borçlarının ertelenmesi hususunda İlçe Hasar Tespit Komisyonu Kararı alınması yönünde çalışmalar devam etmektedir.
Akhisar, yoğun kar yağışı felaketinin yaralarını sarmaya uğraşırken yeni bir afet tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji’den yapılan uyarıya göre; Bölgemizde 3 gün boyunca (Çarşamba, Perşembe ve Cuma geceleri) kuvvetli zirai don olayı bekleniyor. -4,4 C dereceden düşük sıcakları ifade eden kuvvetli zirai don uyarısı 6 Ocak Salı saat 21.00 de başlayıp, 9 Ocak Cuma saat 12.00’de sona eriyor. Teknik olarak, zeytin ağaçları -7 C derece altındaki sıcaklıklara 12-15 saat süreyle maruz kalmaları halinde zarar görebiliyor. Zeytinde zirai dona bağlı soğuk zararına karşı kültürel tedbir almakla beraber, kış budamasının soğuk zararı riskinin kalmadığı aylara kadar bekletilmesi uygun olacaktır. Seralarda örtüaltı üretim yapan çiftçilerimizin ise ısıtma yaparak ürünlerini don zararına karşı koruma tedbirleri almaları mümkün olabilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder